17. EASE Genel Kurulu ve Konferansı, TÜBİTAK ULAKBİM ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi

-A +A

“Kaliteli Bilimsel Yayıncılık” teması ile düzenlenen 17. EASE (European Association of Science Editors: Avrupa Bilim Editörleri Birliği) Genel Kurulu ve Konferansına TÜBİTAK ULAKBİM ev sahipliği yaptı. 1-3 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirilen konferansa 36 farklı ülkeden toplam 193 kişi katıldı. Hibrit olarak düzenlenen konferansta İngiltere, Hırvatistan Kanada, Şili, Brezilya, Finlandiya gibi dünyanın dört bir yanından gelen 61 katılımcının yanı sıra 132 kişi de çevrimiçi olarak yer aldı.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat SATOĞLU, konferansın açılış konuşmasında uluslararası bilimsel etkinliğin Türkiye’de TÜBİTAK ULAKBİM ev sahipliğinde düzenlenmesi konusundaki memnuniyetini dile getirdi. TÜBİTAK ULAKBİM’in vizyonu ve misyonu gereği araştırmacılar için sunulan hizmetlere değindi. Satoğlu, TÜBİTAK ULAKBİM’in ileri teknolojileri destekleyen ulusal akademik e-altyapılar sunduğunu, bilimsel bilgilere erişim faaliyetleri yürüttüğünü, açık kaynak yazılımlarını yaygınlaştırmaya ve eğitim teknolojilerini geliştirmeye yönelik hizmetler verdiğini söyledi. Bunların yanı sıra, uluslararası seçkin dizinlerde yer alan ve farklı disiplinlere yönelik yayımlanan 11 adet bilimsel akademik dergi ile Türkiye adresli bilimsel dergilerin kalitesinin artırılmasına yönelik sunulan TR Dizin (Ulusal Atıf Dizini) hizmetinin TÜBİTAK ULAKBİM uhdesinde yürütüldüğü ifade etti.

Konferansta uluslararası deneyime sahip 32 uzman konuşmacı toplam on ayrı oturumda sunum yaptı. Oturumlarda, editoryal sürecin kalite özellikleri bağlamında işleyiş prensipleri, nitelikli kurullar ve hakemlik özellikleri, dergi giderlerinin yönetimi, kullanılan dijital programlar ve teknolojik yenilikler, etki faktörü ve dergi performansı, seçkin dizinlerde yer almak için gerekli kalite ölçütleri, açık erişimin dergi kalitesi üzerine etkisi başlıklı konuşmalar yer aldı. Etkileşimli ve dinamik bir ortamda gerçekleşen konferansta her oturum sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandı. Ayrıca katılımcılar “Yayın etiği” ve “Başarılı bir bilimsel dergi editörü nasıl olunur?” konularında tanınmış eğitmenlerce düzenlenen kurslardan faydalandı. 17. EASE Genel Kurulu ve Konferansı’na Türkiye’deki deprem bölgesinden 10 ve Suriye’den 2 editöre ücretsiz katılım imkânı sunuldu.

EASE (Avrupa Bilim Editörleri Birliği), bilim ve bilimsel iletişim, editörlük ve yayıncılık tutkusunu paylaşan, farklı geçmişlere, dil geleneklerine ve profesyonel deneyime sahip editörlerden oluşan uluslararası bir topluluktur. Kar amacı gütmeyen küresel bir dernek olan EASE 40 yılı aşkın bir süredir, bilim editörlerinin değerini artırmak, mesleki gelişimlerini sağlamak, araştırma ve iş birliğini desteklemek amacıyla faaliyet yürütüyor.

EASE Kongresi sırasında yapılan Genel Kurul toplantısında yeni Yönetim Kurulu seçim sonuçları kamuoyuna duyuruldu. Uzun süredir EASE Yönetim Kurulu'nda yer alan, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Komite Üyesi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem UZUN, 2023-2025 dönemi için EASE Başkanlığına seçildi. TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Koordinatörü uzman Sibel TABANLIOĞLU, 2 yıldır EASE üyesi olup Türkiye şubesi başkanlığını yürütmektedir.

 

Fotoğraflar

16.06.2023