Editorial Manager Sistemine Geçiş Son Hızla Devam Ediyor!

-A +A

Editorial Manager Sistemine Geçiş Son Hızla Devam Ediyor!

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yayımlanan akademik dergilerden Turkish Journal of Biology, Turkish Journal of Botany, Turkish Journal of Physics ve Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences’ın kurulum süreci tamamlanarak Elsevier’ın makale başvuru ve değerlendirme sistemi olan Editorial Manager’da yerlerini aldılar.

Editorial Manager, hakem değerlendirme sürecini kapsayan ve dünyada 5000’in üzerinde akademik dergi tarafından kullanılan bir makale başvuru ve değerlendirme sistemi. Sistem, TÜBİTAK ULAKBİM ile Elsevier arasında 2021 yılında yapılan anlaşma kapsamında, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yayımlanan akademik dergilerde planlanan yeni bir dizi yapılanmanın bir parçası. Dergilerin hem okuyucuya ulaşma hem de başvuru işlemlerini kapsayan bu yapılanma sürecinde, 2022 yılında makalelerin indirilme verilerini anlık olarak sunan, dünyada 600’ün üzerinde kuruluş ve 2500’ün üzerinde dergiye ev sahipliği yapan Digital Commons platformuna geçildi ve dergilerin web sitesi yenilendi. Editorial Manager sistemine geçiş ise bu anlaşma dahilindeki en kapsamlı ve köklü değişim olarak yer alıyor.

Akademik Dergiler’in bu yeni başvuru ve değerlendirme sistemi, Scopus veri tabanında yer alan hakem havuzuna erişim sağlamanın yanı sıra, ProduXion Manager adlı, makalelerin son kontrol, dizgi ve basım işlemlerinin yürütüldüğü ikinci bir modülü de içeriyor. Böylelikle makaleler başvurudan basıma kadar tek sistem içerisinde, kesintisiz olarak takip ediliyor ve atamalar gerçekleştiriliyor.  Turkish Journal of Agriculture and Forestry ile birlikte bugüne kadar toplamda 5 derginin Editorial Manager’a geçişi tamamlandı. 2023 yılı sonuna kadar, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yayımlanan 11 derginin tamamının sisteme geçişi planlanıyor.

İlk kez 1994 yılında Turkish Journal of Mathematics’i yayımlamaya başlayan, zaman içinde farklı disiplinleri de ekleyerek dergi sayısını artıran TÜBİTAK bugün toplamda 11 hakemli derginin araştırmacılarla buluşmasını sağlıyor. Dünyanın her yerinden araştırmacılar, açık erişimli olan TÜBİTAK akademik dergilerine makale gönderebiliyor ve dergilerin tüm sayılarına ücretsiz ulaşabiliyor. Dergilere gönderilen bilimsel makaleler, üniversitelerden araştırmacıların oluşturduğu Editörler Kurulu ve hakemler tarafından titizlikle değerlendiriliyor. Daha ayrıntılı bilgi için https://journals.tubitak.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

27.10.2023