ETAK 2024 Zirvesi’nde Dijital Dönüşüm ve Eğitim Teknolojileri Konuşuldu

-A +A

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Eğitimde Teknoloji, AR-GE ve Kalite Zirvesi”nde TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde çalışmaları yürütülen milli işletim sistemi dağıtımımız Pardus katılımcılarla buluştu.

05-07 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen zirvede TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu, “Dijital Dönüşümün Türkiye’deki Eğitim Teknoloji Yatırımlarına Etkisi” panelinde sektörün önemli isimleriyle birlikte değerlendirmelerde bulundu. Moderatörlüğünü Ahmet Şamil Demircan’ın üstlendiği panelde, Huawei Kurumsal İş Çözümleri CIO'su Fatih Akgül ve SEBİT Genel Müdür Yardımcısı Harun Çiftçi ile birlikte dijitalleşmenin eğitim teknolojilerine getirdiği yenilikler ve fırsatlar tartışıldı.

Eğitimde dijital geleceğin kapılarını aralayan bu oturumda Türkiye’nin teknoloji yatırımlarındaki rolü ve geleceği masaya yatırıldı.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu panelde ülkemizdeki dijital dönüşüm çalışmalarının en eskileri arasında sayılabilecek ve en iddialı projelerden birinin de “Eğitimde FATİH Projesi” olduğunu vurguladı. TÜBİTAK olarak MEB ile EBA Eğitim portalından okul internet erişimlerine, çeşitli mobil uygulamalardan loglama sistemlerine ve dokunmatik işletim sistemi Pardus ETAP’a kadar geniş bir yelpazede birlikte çalışmalar yaptıklarını, sonuçta da ciddi anlamda faydalı yazılım ürünleri ve sistemler ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

Birçok kamu ve özel kurumun (MEB, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, AFAD, Milli Savunma Bakanlığı, Ziraat Katılım Bankası) dijital dönüşüm çalışmalarında Pardus’u merkeze alarak ilerlediklerini belirten Satoğlu, MEB’in kamu kurumları arasında açık ara en çok Pardus kullanan kurum olduğunu söyledi. Okullardaki etkileşimli tahtalarda ve bilgisayar sınıflarında Pardus kullanıldığını ifade eden M. Mirat Satoğlu 2025 yılı sonunda yaklaşık 650 bin etkileşimli tahtada Pardus ETAP 23 versiyonunu kullanmayı hedeflediklerini belirtti.  Bugün Pardus kurulmuş olan etkileşimli tahta sayısının 222 bin civarında olduğunu söyleyen Satoğlu, 650 bin gibi büyük ölçekteki bir bilgisayarın yönetilmesine yönelik olarak da Pardus’un bir ürünü olan LiderAhenk uygulamasının MEB’in ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir versiyon olarak tasarlandığını ifade etti. M. Mirat Satoğlu ülkemizde açık kaynak kodlu yazılımların yaygınlaşması için Cumhurbaşkanlığınca başlatılan çalışmalara TÜBİTAK ULAKBİM olarak da destek verdiklerini söyledi.

Panelde MEB YEĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, MEB olarak hedeflerinin büyük olduğunu, tüm etkileşimli tahtalarda ve yeni kurulacak 3500 yenilikçi sınıfta yaklaşık 68 bin bilgisayarda Pardus işletim sisteminin olacağını belirtti.

Fotoğraflar

13.09.2024