TÜBİTAK Açık Arşivi Aperta’ya İlk Veri Yüklendi

-A +A

Türkiye’deki açık bilimin en büyük veri depolarından biri olma gayesini taşıyan TÜBİTAK Açık Arşivi Aperta (https://aperta.ulakbim.gov.tr/)’ya ilk veri yüklendi.

Ogün ADEBALİ,  Aylin BİRCAN,  Defne ÇİRCİ,  Burak İŞLEK,  Zeynep KILINÇ,  Berkay SELÇUK ve Berk TURHAN tarafından yazılan ve Turkish Journal of Biology Dergisinde yayımlanan "Phylogenetic analysis of SARS-CoV-2 genomes in Turkey" adlı makalenin verileri Aperta’ya yüklenen ilk veri oldu. Creative Commons Attribution Share-Alike  lisansı ile yüklenen veriler yüklendiği hafta 228 kez görüntülendi ve 175 kişi tarafından indirildi. 

Aperta’da hali hazırda 48.656 makale mevcut. TÜBİTAK Destekli Projelerden üretilen yayınlar dışında SCOAP3 ve TRUBA Destekli yayınların bir araya geldiği platform aynı zamanda TÜBİTAK Akademik Dergilerinin makale ve verilerine erişim kapısı da olacak.

CERN tarafından geliştirilen InvenioRDM üzerine kurulan Aperta; makale, metin, video, ses, veri arşivleri gibi birçok türdeki kaydı depolayabiliyor, aranır ve alıntılanabilir hale getiriyor. InvenioRDM’in yeni sürümünün geliştirilmesi için CERN öncülüğünde kurulan takıma TÜBİTAK ULAKBİM de aktif katkı sağlıyor.

Bilindiği gibi TÜBİTAK, bilimsel yayınlara ve araştırma verilerine sürekli açık erişim sağlama konusundaki kararlılığını “TÜBİTAK Açık Bilim Politikası”nı kabul ederek göstermiştir. Politika ile TÜBİTAK tarafından desteklenmiş projelerden üretilen yayınların Aperta TÜBİTAK Açık Arşivine yüklenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu yayınlara ait araştırma verilerinin ise açık erişim olması önerilmektedir. Bilimsel çalışmaların gelişen teknoloji ile daha şeffaf ve daha paylaşımcı olmasını hedefleyen Açık Bilim uygulamaları çerçevesinde AB programlarıyla eşgüdümlü olarak araştırma verilerinin de Aperta’ya yüklenme zorunluluğu getirilecektir.

17.07.2020