TÜBİTAK ULAKBİM’in Paydaş Olarak Yer Aldığı EuroCC Projesinin Birinci Yılı Başarı İle Tamamlandı

-A +A

1 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve TÜBİTAK ULAKBİM’in de ortak olarak yer aldığı EuroCC Projesi’nin birinci yılı başarı ile tamamlanmıştır.  Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama (YBH) Yetkinlik Merkezleri kurulması, YBH, büyük veri ve yapay zekâ alanlarında ulusal yetkinliklerin ortaya çıkarılması, ihtiyaçların belirlenmesi, eğitim ve danışmanlık sağlanması, üniversite-sanayi iş birliklerinin başlatılmasının hedeflendiği projede 33 katılımcı ülke yer almaktadır.

EuroCC Türkiye, TÜBİTAK ULAKBİM koordinatörlüğünde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi desteğiyle projenin ilk yılında hedeflere yönelik başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir. EuroCC Türkiye olarak yapılan çalışmalarla asgari hedeflerin çok üzerine çıkılarak 2 yıllık hedeflerin büyük kısmının birinci yılda tamamlanması ve hedeflerin yükseltilmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda birinci yıl değerlendirmeleri sonucunda EuroCC Türkiye ekibi, gerek projenin resmi işlerinde, gerekse yaptığı çalışmalarda 33 ülke arasında en etkin çalışmaları gerçekleştiren ülkeler arasında yer almıştır.

Projede akademi, endüstri ve kamunun YBH, büyük veri ve yapay zekâ alanlarında farkındalığını artırmak, ülkede mevcut olan deneyim ve kaynakların avantajlarını aktarmak ve YBH teknolojilerinin kullanımına teşvik etmek amacıyla birçok etkinlik düzenlenmiştir. Etkinliklerimiz ve katılımcı sayıları aşağıda verilmiştir:

 

Proje kapsamında büyük, orta ve küçük ölçekli firmalar (kamu veya özel sektör) ile yüksek başarımlı hesaplama teknolojileri kullanılarak vaka çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Firmaların ürün kalitelerini iyileştirmek amacıyla ele aldıkları problemin çözümü için vaka çalışmalarında akademik uzman danışmanlığı ile TRUBA hesaplama altyapı desteği proje kapsamında ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Bu kapsamda EuroCC projesinin ilk yılında makine öğrenmesi, yapay zekâ, büyük veri ve veri bilimi, hesaplamalı bilimler alanlarında 15 vaka çalışması başlatılmıştır. (Ayrıntılı bilgi için:  https://eurocc.truba.gov.tr/?page_id=5121)

KOBİ'lerle vaka çalışmaları yürütmekteki temel amaçlarımızdan biri de kullanıcı gruplarını bir sonraki seviyeye taşımak, EuroHPC ve Avrupa’daki süper bilgisayar ekosistemine olan farkındalığı artırmak ve bu ekosistemde açılan çağrılara başvurularda bulunmaları konusunda destek sağlamaktır.

Bu kapsamda, projenin birinci yılında vaka çalışması yürüttüğümüz üç farklı KOBİ, FF4EuroHPC çağrısına başvuruda bulunmuştur. FF4EuroHPC, Avrupa’da KOBİ’lerin YBH hizmetlerini kullanarak benzersiz ürünler geliştirmeleri ve daha rekabetçi hale gelebilmelerini hedefleyen bir Avrupa girişimidir. EuroHPC kapsamında açılacak farklı çağrılar konusunda farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları sürdürülecektir. 

EuroCC Türkiye olarak projenin ikinci yılında özel sektör ve kamuda YBH farkındalığını ve kullanımını artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmeye devam edilecektir. Bunun yanı sıra KOBİ'ler ve akademi arasındaki iş birliklerinin hızlandırılması ve bazı vaka çalışmalarımızın başarı hikayelerine dönüşmesi planlanmaktadır.

Çalışmalarımızdan haberdar olmak, etkinlik ve duyurularımızı takip etmek için https://eurocc.truba.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

03.11.2021