5. Doğu Ortaklığı E-altyapıları Konferansı (EaPEC 2022) 28-29 Eylül 2022 tarihlerinde Bakü'de gerçekleştirildi

-A +A

TÜBİTAK ULAKBİM’in program komitesinde yer aldığı ve Avrupa Akademik Ağı GÉANT tarafından koordine edilen "EaPConnect" (EU4Digital: Connecting Research and Education Communities) projesi çerçevesinde gerçekleştirilen Doğu Ortaklığı E-altyapıları Konferansları (EaPEC) ile , Doğu Ortaklığı ülkeleri arasındaki iş birliği ilişkilerinin genişletilmesi hedeflenmektedir.

Beşincisi “Bağlantılar Kurma” sloganıyla Bakü’de 28-29 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen EaPEC 2022 Konferansına 30’dan fazla ülkeden katılım oldu.

Elektronik eğitimin gelişimi, "açık bilim" platformu, bulut teknolojisi, bilim ve eğitimin siber güvenliği, bilim ve eğitim alanında toplanan bilgi kaynaklarının verimli kullanımı gibi konuların ele alındığı konferansta ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu “Açık Bilim: İş birliği ve Bilginin Yayılması” paneli ile “Ulusal Araştırma ve Eğitim Ağlarının Sürdürülebilirliği” özel oturumunda konuşmacı olarak yer aldı. Satoğlu sunumunda endişeleri, soruları ve TÜBİTAK ULAKBİM’in araştırma e-altyapısı sağlama konusundaki deneyimlerini vurgulayarak Açık Bilim'in ülkemizdeki benimsenme sürecini anlattı ve önümüzdeki 10 yıl için planlarını özetledi. Konferansın “Açık Bilim” ve “e-Sağlık” oturumlarının başkanlığını TÜBİTAK ULAKBİM’den Ebru Soyuyüce Aydın yaptı.

Dijital beşeri bilimler oturumunda Kültür Bakanlığı'ndan Irmak Güneş Yüceil, hedefi “Anadolu kültür mirasını geleceğe taşımak” olan kültürel miras yönetimi MUES (Türkiye Ulusal Müze Envanter Sistemi) konusunda örnek bir proje sundu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bilge Demirköz'ün “Uzun bir yolculuğun başlangıcı: Büyük Veriden Bilimsel Bilgeliğe” başlıklı kapanış açılış konuşması izleyicilere çok fazla fikir verdi ve çok ilham verici bir konuşma oldu. Prof. Demirköz, CERN'de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı üzerine yaptığı çalışmaları, uzay araştırmaları ve bilim diplomasisi faaliyetlerine katılımını tutkuyla anlattı. Bilimin zihne, kalbe ruha dokunduğu bilimsel bilgelik kavramı, bilimsel araştırmanın gerçek anlamını ve önemini ortaya koymaktadır mesajını veren Demirköz’ün sunumu  Azerbaycan’ın ev sahipliğinde yapılan programa yakışır bir final oldu.

Tüm sunumları EaPEC 2022 konferans web sitesinden (https://conferences.eapconnect.eu/) indirebilir, konferans kayıtlarını GÉANTtv YouTube kanalından (https://www.youtube.com/c/GEANTtv) izleyebilirsiniz.

 

 

Fotoğraflar

20.10.2022