"7. Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Konferansı-BAŞARIM 2022” düzenlendi

-A +A

Yüksek Başarımlı Hesaplama (YBH) ile ulusal ölçekte yapılan çalışmaları yaygınlaştırmak, geliştirmek, deneyimleri aktarmak ve bu teknolojiyi kullanan paydaşları bir araya getirmek amacıyla sürdürülmekte olan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Konferansı'nın yedincisi BAŞARIM 2022 başlığı altında gerçekleştirildi. Konferans TÜBİTAK ULAKBİM, Sabancı Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliği ve EuroCC@Türkiye projesinin desteği ile 11-13 Mayıs 2022 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi, Altunizade Dijital Kampüs’te hibrit bir yapıda düzenlendi.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu’nun takdimiyle başlayan açılış oturumunda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici açılış konuşmalarını yaptı. Konferansa, Amazon Web Servisi’nden Prof. Dr. Ümit Çatalyürek ve Barselona Süper Bilgisayar Merkezi direktörü Prof. Dr. Mateo Valero Cortés davetli konuşmacı olarak katılım sağladı.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve firmalarından YBH alanında 38 bildiri sunumunun yapıldığı konferansa 50’nin üzerinde yüz yüze, 297 kişi çevrim içi olarak katıldı. Ayrıca konferansta araştırmacı ve uygulayıcıların deneyim ve perspektiflerini paylaşmaları amacıyla hesaplamalı akışkanlar dinamiği, RISCV mimarisi, büyük ağ analizi, blokzincir ve moleküler dinamik simülasyonları gibi çeşitli araştırma alanlarında “Çalışma Grubu Toplantıları” düzenlendi.

Yüksek lisans ya da doktora tezlerini YBH alanında savunmuş öğrenciler ve araştırmacıların katıldığı 5 Dakikalık Tez Yarışmasında jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda ilk üçe giren yarışmacılar ödüllendirildi.

Konferansta yer alan bir diğer yarışma ise “Computhon 2022/1” başlığı altında düzenlenen hekaton oldu. Çoklu çekirdek üzerinde paralel hesaplama, çoklu grafik işlemci (GPU) üzerinde paralel hesaplama, birden fazla sunucu üzerinde çoklu çekirdek ve çoklu grafik işlemci ile dağıtık hesaplama kategorilerine sahip olan hekaton sonucunda kazanan yarışmacılara konferans sonunda ödülleri takdim edildi.

BAŞARIM 2022; üniversite, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı “Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplamanın Mevcut Durumu ve Geleceği” başlıklı panel ile sonlandı.

Yüksek başarımlı hesaplama alanında EuroCC projesi kapsamında düzenlenen etkinlikleri takip etmek için EuroCC Türkiye sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

 

Fotoğraflar

01.06.2022