EuroHPC Çağrıları Bilgi Günü Etkinliği gerçekleştirildi

-A +A

TÜBİTAK ULAKBİM paydaş olarak yer aldığı,1 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve iki yıl süreli EuroCC Projesinin çalışmalarını başarıyla tamamlayarak EuroCC 2 projesine dahil oldu. 1 Ocak 2023 tarihinde çalışmalarına başlayan EuroCC 2 projesi kapsamında TÜBİTAK ULAKBİM ülkemizdeki araştırmacılarımızın EuroHPC JU süper bilgisayar sistemlerinden önemli ölçüde kaynak/hesaplama zamanı (GPU/CPU) alabilmeleri için EuroHPC Çağrıları Bilgi Günü Etkinliği düzenledi.

17 Ocak 2023 tarihinde çevrim içi olarak Zoom üzerinden gerçekleştirilen etkinlikte Regular Access, Extreme Scale Access ve Benchmark & Development Access Çağrıları ile ilgili detaylar, destek mekanizmaları ve sistemlere erişim politikaları aktarıldı. Etkinlikte TÜBİTAK ULAKBİM’den Dr. Özlem Sarı “Regular & Extreme Scale Access”, Dr. Merve Demirtaş ise “Benchmark & Development Access” çağrıları hakkında sunum yaptı. Ayrıca EuroHPC çağrılarından destek alan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ogün Adebali ile Dr. Emrah Akkoyun  projeye başvuru ve süreçteki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Söz konusu bilgi gününe 456 kişi kayıt yaptırırken kayıtların %60’ı üniversite ve araştırma enstitülerinden, %33’ü endüstri temsilcilerinden ve %7’si ise kamu kurum ve kuruluşlarından oldu. Webinar istatistiklerine göre bilgi gününe toplamda 189 kişi katılım sağladı.

EuroHPC Ortak Girişimi nedir?

EuroHPC Ortak Girişimi (EuroHPC JU), Avrupa’da yenilikçi ve rekabetçi yüksek performanslı hesaplama sisteminin geliştirilmesi; süper bilgisayar altyapısının kullanımını kamu ve endüstriyel kullanıcılara genişletmek; Avrupa bilimi ve endüstrisi için temel Yüksek Başarımlı Hesaplama (YBH/HPC) becerilerinin gelişimini desteklemek amacıyla 2018 yılında kurulmuştur. EuroHPC Ortak Girişiminin ilk fazında; dünyanın en iyi 5’i arasında olacak 3 adet süper bilgisayarın, dünyanın en iyi 25’inde yer alacak 5 adet süper bilgisayarın kurulması ve süper bilgisayarlar ile ilişkili araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin çağrılarla desteklenmesi hedeflenmiştir.

Türkiye EuroHPC Ortak Girişimi’ne 2 Nisan 2019’da katılmıştır. Bu kapsamda 2023 yılında Türkiye, Barselona’da kurulan 150 Petaflop üstü kapasitesi ile dünyanın sayılı süper bilgisayarlarından birinde doğrudan erişim hakkına sahip olacaktır.  Ülkemizin İspanya’da ortak olduğu ve 2023 yılında çalışması planlanan süper bilgisayara Mare Nostrum (Akdeniz) 5 ismi verilmiştir.

Barcelona’da kurulacak Mare Nostrum 5 sistemi dışında Finlandiya ve İtalya’da da “Pre-exascale” sistemler kurulmuştur. Bu sistemlerin de Türkiye’den araştırmacılar tarafından kullanılabilmesi EuroHPC JU tarafından açılacak olan farklı kullanım çağrıları ile mümkün olmaktadır. Ayrıca kurulmuş olan Petascale sistemler ve kurulacak olan sistemlere erişim de aynı çağrı sistemi kullanılarak gerçekleşebilecektir.

EuroHPC JU Kaynaklarından Kimler Faydalanabilir?

EuroHPC Ortak Girişimi kapsamında açılan çağrılar; hesaplama zamanı, veri depolama ve destek kaynakları açısından önemli ihtiyaçları olan ve bu kapsamda büyük ölçekli hesaplama kaynakları gerektiren araştırma alanlarına hizmet etmek için tasarlanmıştır.

EuroHPC JU kaynakları, EuroHPC JU tarafından açılan çeşitli çağrılarla mümkün olabilmektedir. Türkiye’den akademi, araştırma enstitüleri, kamu, KOBİ ve endüstriden araştırmacılar EuroHPC JU üyesi olduğumuz ve H2020 kapsamında yer aldığımız için bu çağrılara başvuru yapabilmektedir. Bu çağrılarla, kurulu olan süper bilgisayar sistemlerinde yer alan hesaplama ve depolama kaynaklarına erişim izni verilmektedir.

Düzenlenen bilgi gününe ilişkin detaylara aşağıdaki etkinlik sayfamızdan erişim sağlayabilirsiniz.

https://indico.truba.gov.tr/event/108/

 

19.01.2023