Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda kullanıcı yönetimi Engerek ile daha güvenli!

-A +A

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda kullanıcı yönetimi Engerek ile daha güvenli!

ULAKBİM ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) arasında 7 Haziran 2016 tarihinde EnGerek Kimlik Yönetimi Sistemi (KYS) sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye bağlı olarak bakanlıkta görev yapan 64.000 kullanıcının kimlik yönetimi EnGerek KYS kullanılarak gerçekleştirilecek.

Proje ile mevcut çalışanların yanısıra, yeni göreve başlayan çalışanların kimlik yaşam süreçleri EnGerek üzerinden yönetilecektir. Çalışanların bakanlıkta göreve başladıkları andan itibaren iş yaşam döngüsünde kullanıcı hesaplarının otomatik olarak oluşturulması, kurum politikalarının uygulanması, rol yönetimi vb. sağlanmış olacaktır. Bilgi teknoloji birimlerinin çokça vaktini alan şifre yönetimi de daha güvenli ve kolay bir hale gelecektir. Sıkça görülen şifre unutulması durumunda, çalışanlar SMS üzerinden şifrelerini yenileyebileceklerdir.

Diğer taraftan çalışanlar kurum içerisinde bir başka birime veya göreve atandıkları zaman EnGerek'e bağlı tüm bilgi sistemlerinde birim/görev bilgileri anında tek bir merkezden güncellenebilecektir. Böylelikle kurum sistemleri arasında personel veri bütünlüğü sağlanmış olacaktır.

Çalışanların emekli olması veya görevden ayrılması gibi durumlarda EnGerek üzerinden ilgili hesabın kapatılması ile birlikte tüm sistemlerdeki hesapları kapatılarak çok önemli bir güvenlik açığı olan kaçak hesapların oluşması durumu engellenmiş olacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında "günce/loglama" kavramı hesap verilebilirlik açısından çok önem arz etmektedir. Bu bağlamda EnGerek üzerinde yapılan tüm işlemler kayıt altına alınmaktadır. Kime hangi yetki atandı, ne zaman atandı, kim tarafından atandı gibi önemli kayıtlar EnGerek tarafından kaydedilmekte ve istendiği zaman rapor olarak alınabilmektedir.

Proje sonunda, açık kaynaklı olarak geliştirilen EnGerek KYS ile GTHB bilgi sistemleri tümleştirilerek; kullanı hesapları merkezi ve güvenli yapıda, tüm bilgi sistemlerindeki çalışan bilgilerinin eşlenik olduğu kullanıcı yönetim sistemine kavuşmuş olacaktır.

 

08.06.2016