Kamu Açık Kaynak Konferansı KAK 2016 Başarıyla Gerçekleştirildi.

-A +A

2. Kamu Açık Kaynak Konferansı KAK 2016 TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Sn. Mehmet Mirat SATOĞLU ve Kamu Açık Kaynak Konferansı Düzenleme Komitesi'nin destekleri ve katkılarıyla 17 – 20 Ekim 2016 tarihleri arasında TED Üniversitesi Kolej Yerleşkesinde gerçekleştirilmiştir. 

Konferansın önemi ve açık kaynak teknolojilerin kullanımı ile ilgili detayların vurgulandığı konferansın açılış konuşmasını  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif ERGİN tarafından yapılmıştır.  Konferansta ayrıca  Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Şuayip Birinci, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen,  HAVELSAN Genel Müdürü  Ahmet Hamdi Atalay ve MEB Yeğitek Daire Başkanı Dr.Yakup Yüksel de söz aldılar. 

KAK'16 Konferansının açık kaynak teknolojiler ile güncel bilişim konuları hakkında 4 ayrı salonda verilen eğitimlere, kamu ve özel sektörden 307, konferansa ise  323 kişi katılım sağlamıştır.  Çeşitli konularda düzenlenen paneller ile açık kaynak dönüşüm yapan kamu kurum ve kuruluşları bilgilerini aktarma fırsatı buldular.  Konferansta,  devlet kurumlarının altyapılarında kullanabilecekleri açık kaynak teknolojiler ve  Milli İşletim Sistemi Dağıtımı  Pardus konusunda bilgi sahibi olurken, kurumlarında kullanacakları teknolojiler ile ilgili eğitmenler ve panelistler ile birebir görüşme fırsatı sunuldu.

Firma ve ziyaretçilere ayrılan  demo alanında TÜBİTAK ULAKBİM Pardus Ekibi tarafından  Pardus projesi ile alt projelerinin tanıtımı gerçekleştirildi.  Başta,  Pardus  olmak üzere,  Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, EnGerek Kimlik Yönetimi Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi ve ULAKBÜS Üniversite Bilgi Sistemi projeleri hakkında bilgi almak isteyen katılımcılara ayrıntılı bilgiler verildi. Ayrıca,  “Güvenlik”, “Sanallaştırma”, “Ağ Yönetimi”, “Yazılım Yaşam Döngüsü”, “Pardus Göç Başarı Hikayeleri”, “Bulut Teknolojileri” ve “Ofis Yazılımları” konusunda konuşmalar ve paneller düzenlenerek güncel bilişim teknolojileri hakkında bilgi paylaşılımında bulunuldu. 

Pardus çatısı altında gerçekleştirilen açık kaynak projeler sayesinde işletim sisteminin kurumlara göre uyarlanması,  çalışma hayatındaki etkin kullanımı, Kamu personelinin göç uygulamalarındaki rolleri ve beklentileri, açık kaynak veritabanlarının performansı ve veri saklama güvenilirliği, Linux sistem yönetiminde kullanılan altyapı araçları ve kullanım örnekleri, Türksat'in e-devlet yazılımında kullanılan açık kaynak teknolojiler ve performans değerlendirmeleri, bulut teknolojilerinin gerçek hayatta kullanımı ve sistem yönetimi ile açık kaynak kelime işlemci yazılımlarından örnekler verildi. 

Konferansta konuşulan konuların yanında eğitim programı ile Kamu ve özel sektörde açık kaynak teknolojileri kullanmak isteyen kurum ve firmalar ile kendini geliştirmek isteyen bireylere verilen eğitimler arasında “Temel Linux Eğitimi”, “Yazılım Yaşam Döngüsü”, “Linux ile Ağ Yönetimi”, “Sanallaştırma”, “Güvenliğe Giriş” eğitimleri bulunmaktadır.

 

 
 
 

Fotoğraflar

28.10.2016