“Pardus ve Türkiye’de Özgür Yazılım” Etkinliği 21 Nisan 2017 Cuma günü gerçekleştirildi.

-A +A

Türkiye’de internet haftasının 20. yılını kutladığımız günlerde düzenlenen “Pardus ve Türkiye’de Özgür Yazılım” etkinliği TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde 21 Nisan 2017 Cuma günü gerçekleştirildi. Bu yıllar arasında kullanılan bir çok uygulama özgür yazılım felsefesi ile oluşturuldu. Bu anma etkinliği çercevesinde özgür yazılımları, Pardus’u ve Türkiye’de internet konuşuldu. Bu konuların içinde siber güvenlik ve birbirine bağlantılı bir çok konu da beraberinde gündeme getirildi.

Türkiye’de internetin ilk adımı ODTÜ TÜBİTAK işbirliği ile 12 Nisan 1993 yılında TRNET ile yapılmış oldu. Böylelikle internet ve Özgür Yazılım’ın yaygınlaşma çalışmaları başlamış oldu. Günümüze gelirken 2005 yılında Pardus ilk versiyonu ile hayatımız girdi. Daha sonrasında 2011 sonlarında Fatih projesi ile akıllı tahtalara uygulanmaya başladı. Bu sayede Milli Eğitim’de de yaygınlaşmaya başladı. Elde edilen sürümler uluslararası fuarlarda çok rağbet gören ürünler haline geldi. Pardus’u kurumsal anlamda kamu kurumlarına çözüm sunmak için geliştirme çalışmalarına devam edilmektedir.

Yapılan panelde kamu ve üniversitelerin bilgi işlem birimlerinde açık kaynak kullanımı ve üniversite öğrencilerinin açık kaynak konusundaki gelişminin önemine değinildi. Kamu sektöründe ihtiyaç olan siber güvenlik konuları, kalite standartlarının yüksekliği ve kolay kullanımın sağlanması olarak belirtildi. Bu önceliklerin büyük sayıda kişilerden oluşan özgür yazılım ekipleri ile sağlanabildiğine dikkat çekildi. Açık kaynak kodlu yazılım geliştirmenin yanısıra, özgür yazılım felsefesi ile yazılım geliştirmenin daha yararlı olacağı ve daha hızlı bir gelişim süreci kat edeceği vurgusu yapıldı. Gelinen noktada temel amacın tüm dünyadan küçük katkılar yapılarak büyük yazılımların geliştirilmesi olduğu vurgulandı. Böylelikle büyük bir bilgi birikimi ile fazla sayıda kullanıcının gözünden kontrol edebildiği ve bir aile olduğu ifade edildi. Bu tür tek bir sahibi olmayan yazılım sistematiğinin destek konusunda problemli olması beklenirken, tam tersine özel sektörden bu alanda yazılım geliştiren firmaların verdikleri hizmetlerle, yazılımın desteği konusunda problem yaşanmadığı da ifade edildi.

Fotoğraflar

26.04.2017