SCOAP3 konsorsiyumunda yayınlanan makale sayısı 50 bini aştı

-A +A

Yüksek enerji fiziği alanında örnek bir açık erişim girişimi olan SCOAP3 ile iş birliğimizden güzel haberler gelmeye devam ediyor. Bilindiği gibi SCOAP3 konsorsiyumunun geçtiğimiz nisan ayında açık erişime sunduğu Yüksek Enerji Fiziği kitap sayısının 26’yayükseldiğini duyurmuştuk.

SCOAP3, kısa bir sürede dünyanın dört bir yanından üyelerinin uyumlu ve toplu çabalarıyla, adil ve sürdürülebilir açık erişim yayıncılığı elde etmek için toplu eylemin uygulanabilirliğini göstermiştir. Bu kapsamda SCOAP3 konsorsiyumunun,50 binden fazla araştırma makalesiniaçık erişim dergilerinde yayınlayarak bir dönüm noktasına ulaştığını mutlulukla duyuruyoruz.

Önde gelen 11 dergiyle ortaklıkları yoluyla SCOAP3, 2014'ten bu yana Yüksek Enerji Fiziği konulu araştırma makalelerinin büyük çoğunluğunu açık erişimli şekilde yayınlamıştır. Bu araştırma makaleleri, diğer binlercesinin yanı sıra Stephen Hawking ve meslektaşları tarafından Kara Delik Entropisi üzerine yayınlanan son makaleyi de kapsamaktadır. Aynı zamanda Higgs bozonu üretim ve bozunma oranlarının ölçümlerine ilişkin CMS ve ATLAS işbirliklerinden bir makale de dahil olmak üzere, dünya çapındaki araştırma kuruluşları ve kurumlarından önemli katkılar içermektedir.

2014 yılında kurulan SCOAP3, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) barındırılan 44 ülkeden ve 3 hükümetler arası kuruluştan 3.000'den fazla kütüphane, finansman kuruluşu ve araştırma kuruluşu ortaklığıdır.

Türkiye, SCOAP3’e üye olan 44 ülkeden biri olup TÜBİTAK ULAKBİM temsil görevini yürütmektedir.

 

 

Ayrıntılar için https://scoap3.org/50k-articles/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

24.05.2022