Springer Nature Açık Erişim Başlangıç Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi

-A +A

Springer Nature Yayınevi ev sahipliğinde ve TÜBİTAK ULAKBİM iş birliğiyle “Açık Erişim Başlangıç Toplantısı” 7 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya 23 araştırma üniversitesinden akademisyenler ile beraber, YÖK ve TÜBİTAK'tan konu ile ilgili uzmanlar katıldı. Açık bilim-açık erişim temelinde Springer Nature-TÜBİTAK ULAKBİM açık erişim anlaşmasının detaylarıyla incelendiği toplantıda hedefler, beklentiler ve sorunlar masaya yatırıldı.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu açılış sunumunda, dünyada ve ülkemizde açık bilim ile açık erişim girişimlerinin almış olduğu ilerleme ve önümüzdeki dönem hedeflerine değindi. Satoğlu bunun yanı sıra açık erişimin etkileri ve dönüşüm anlaşmaları ışığında TÜBİTAK ULAKBİM'in hizmetleri ile araştırmacılara verdiği katkılardan bahsetti.

Toplantının devamında Springer Nature Yayınevinden yetkililer sunumlarını yaptı. Toplantının son bölümünde ise EKUAL grubundan Zafer Kanbur EKUAL projesinin tarihçesinden ve ülke için öneminden; Springer Nature ile yapılan dönüştürücü anlaşmaya ait detaylardan; makale seçim kriterlerinden, makale onaylama sistemi ve araştırma üniversitelerinin açık erişim istatistiklerinden bahsetti.

Açık Erişim Başlangıç Toplantısı soru cevap bölümü ile birlikte başarılı bir şekilde tamamlandı. TUBITAK ULAKBIM TV YouTube kanalından canlı olarak yayımlanan toplantıya akademik camiadan yaklaşık 55 kişi katılmış ve ilgili konularda görüşlerini paylaşarak toplantının interaktif bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunmuşlardır.

TÜBİTAK ULAKBİM ve Springer Nature arasında imzalanan “Oku & Yayımla” (Read & Publish) Anlaşması 01 Ocak 2024 tarihinde aktif hale gelmişti.

Fotoğraflar

10.05.2024