TÜBİTAK ULAKBİM 26 yıllık tecrübesini Türki Cumhuriyetler ile paylaşıyor; Özbekistan ile “Bilim ve Teknolojide İş Birliği Üzerine Mutabakat Zaptı” imzalandı

-A +A

Özbekistan ile imzalanan Ar-Ge ve inovasyon iş birliği protokolü meyvesini vermeye başladı.

Ülkemiz ile Özbekistan arasında bilimsel ve teknolojik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, TÜBİTAK ULAKBİM ve Özbekistan Cumhuriyeti Yenilikçi Kalkınma Bakanlığı (Ministry of Innovative Development of the Republic of Uzbekistan–MID Uzbekistan) Ar-Ge ve inovasyon alanında kapsamlı ilişkiler yürütülmesini mümkün kılan bir iş birliği protokolünü 30 Nisan 2018 tarihinde imzalamıştı.

Protokol kapsamında Özbekistan Cumhuriyeti Yenilikçi Kalkınma Bakanlığı TÜBİTAK ULAKBİM ile bilimsel ve teknik veri tabanlarının oluşturulması ve yürütülmesi; bilim ve yenilik alanında analizlerde bulunulması; insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla uluslararası bilimsel ve teknik veri tabanlarıyla çalışılması; uluslararası ve analitik sistemlerin uygulanması ile bilimsel istatistiklerin dijitalleştirilmesi konularında iş birliği yapma taleplerini TÜBİTAK Başkanlığına iletmişlerdir.

TÜBİTAK Başkanlık makamının oluru ile Özbekistan Bilimsel ve Teknik Bilgi Merkezi (Center for Scientific and Technical Information- CSTI) ile yapılan ön hazırlıklar sonrası Özbek heyeti Ankara’ya davet edilmiştir.  4 Temmuz 2022 tarihinde TÜBİTAK ULAKBİM'de gerçekleştirilen toplantıya ULAKBİM adına Müdür M. Mirat Satoğlu, Müdür Yardımcısı Halil Kahraman ve uzman personel katılırken Özbek heyetini temsilen CSTI Müdür Yardımcısı Bobomurodov Saidbek Qudratugli, Daire Başkanı Saidikramov Abror Saidolimovich ve uzman personel katılmıştır.

Toplantıda ULAKBİM ve CSTI'nın birer sunumları olmuş, sunumdan sonra iki tarafın hazırlamış olduğu  “Momerandum of Understanding (Mutabakat Zaptı)” metni imzalanmıştır.

Her iki taraf ulusal ekonomilerinin gelişmesinde bilim ve teknolojinin önemini kabul ederek, eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde bilimsel ve teknolojik iş birliğini güçlendirmek ve geliştirmek arzusunu dile getirmişlerdir.

İş birliği çerçevesinde taraflar ortak araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerinde olasılıkları araştırmak; akademik ağlar yürütmek amacıyla bireysel bilim adamlarının değişimi; staj, karşılıklı ziyaretler, iş birliği ve ortak akademik bilimsel ve teknolojik etkinliklere katılım düzenlenmesi; akademik ağlar hakkında bilgi alışverişi ile araştırma, geliştirme ve yenilik için Avrupa Birliği Çerçeve Programlarına (AB FP'leri) katılım konularında uzlaşmışlardır.

Özbek heyeti, onurlarına verilen akşam yemeğinin ardından ülkemizden uğurlanmışlardır.

Fotoğraflar

20.07.2022