TÜBİTAK ULAKBİM, Elmas Açık Erişim Eylem Planı'nı imzaladı

-A +A

TÜBİTAK ULAKBİM, sürdürülebilir, topluluk odaklı bir bilimsel iletişim ekosistemini teşvik etmeyi amaçlayan “Elmas Açık Erişim Eylem Planı (Action Plan for Diamond Open Access)na imza attı. Science Europe, coAlition S, OPERAS ve Fransız Ulusal Araştırma Ajansı (ANR) tarafından 2 Mart'ta sunulan Eylem Planı, dergiler ve platformlar da dahil olmak üzere tüm Elmas Açık Erişim ekosistemi için ortak kaynakları uyumlu hale getirmeyi ve geliştirmeyi; sektörün gücünü oluşturan kültürel, çok dillilik ve disipliner çeşitliliğe saygı göstermeyi öneriyor.

Eylem Planı, Elmas dergilerinin yenilikçi, geçerli, güvenilir ve erişilebilir yayıncılık hizmetleri sunma kapasitesini önemli ölçüde artırmayı amaçlıyor. Açık Erişim Elmas Dergiler Çalışmasının tavsiyelerini takip eden eylem planı, dört merkezi unsura (verimlilik, kalite standartları, kapasite geliştirme ve sürdürülebilirlik) odaklanarak Elmas Açık Erişimini desteklemeyi hedefliyor.

Eylem Planını ilk onaylayan kuruluşların başında gelen TÜBİTAK ULAKBİM, Avrupa’da büyüyen bu ivmeye bilimsel yayıncılıkta ulusal bir altyapı olan DergiPark platformunu örnek göstererek katkı sunmayı amaçlıyor. Bilindiği gibi TÜBİTAK ULAKBİM, 2013 yılından bu yana DergiPark ile ulusal dergilerimize altyapı desteği sağlamaktadır.

Elmas Açık Erişim Hakkında

Elmas Açık Erişim Eylem Planı, dergilerin ve platformların yazarlardan veya okuyuculardan ücret talep etmediği bilimsel bir yayın modelini ifade eder. Dünya çapında tahmini 17.000 ila 29.000 Elmas Açık Erişim dergisi bilimsel iletişimin önemli bir bileşenidir; toplam makale yayın hacminin %9'unu ve Açık Erişim yayıncılığının %45'ini yayınlarlar.

İlgili web sayfaları

Diamond Open Access için Eylem Planı: https://doi.org/10.5281/zenodo.6282402

Açık Erişim Elmas Dergileri Çalışması: https://scieur.org/diamond-study

Eylem Planı Onayı: https://scieur.org/ diamond-onayı

Mart 2022 Diamond OA Çalıştayı: https://scieur.org/ws-diamond-0222

17.03.2022