TÜBİTAK ULAKBİM MODSİMMER Veri Merkezi yapım işi sözleşmesi imzalandı

-A +A

Bilindiği üzere TÜBİTAK ULAKBİM Yüksek Başarımlı ve Grid Hesaplama Merkezi, yirmi yıla yakın süredir ülkemizdeki tüm araştırma kurumları ve araştırmacılarımıza yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama alanı sağlayan ulusal bir merkez olup Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı (TRUBA) ismi ile anılmaktadır.

TRUBA kullandığı öncü teknolojiler sayesinde binlerce akademik personele ve onlarca kamu ve Avrupa Birliği projesine YÖK kampüsündeki veri merkezi tesisinde yüksek kapasite ile hizmet vermektedir ve mevcut veri merkezimiz çok yüksek doluluk oranlarına ulaşmıştır.

Zaman içerisinde gelişen HPC donanımları, veri merkezi teknolojileri,  soğutma ve elektrik teknolojileri ile ülkemizin bu alandaki hedefleri ve ihtiyaçları  göz önüne alındığında, yeni teknolojileri barındıracak yüksek kapasiteli bir veri merkezinin ivedilikle inşa edilerek ülkemizin hizmetine sunulması ihtiyacı doğmuştur.

Bu gelişmeler doğrultusunda ilk olarak yeni veri merkezinin inşa edileceği yer konusuna ağırlık verilmiş, yapılan incelemeler sonucunda da veri merkezinin ODTÜ yerleşkesinde kurulması kararlaştırılarak 29 Nisan 2019 tarihinde “TÜBİTAK ULAKBİM-ODTÜ Yüksek Başarımlı Hesaplama İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır.

Yeni veri merkezinin alanının tespit edilmesinden sonra üzerinde titizlikle çalışılan projemizin yapım işi sözleşmesi 05 Temmuz 2021 tarihinde ihaleyi alan firma ile imzalanmıştır. Bu imza ile ülkemizin HPC alanındaki  ihtiyacını ve ötesini karşılayacak, aynı zamanda da uzun yıllar hizmet edecek olan bir tesisin hayata geçirilmesinde önemli bir aşama geçilmiştir.

Yeni veri merkezinin yapımının başarıyla tamamlanıp ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını dileriz.

Fotoğraflar

08.07.2021