TÜBİTAK ULAKBİM’den “SCOAP3 for Books” Girişimine Destek!

-A +A

TÜBİTAK ULAKBİM’in Türkiye adına temsil görevini yürüttüğü SCOAP3 ile iş birliğimizden bir güzel haber daha geldi. Merkezi CERN’de bulunan SCOAP3 (Parçacık Fiziğinde Açık Erişim Yayıncılığı İçin Sponsorluk Konsorsiyumu) yüksek enerji fiziği alanındaki araştırmaları destekliyor. Bu kapsamda SCOAP3’’ün yüksek enerji fiziği konulu kitapların açık erişimli hale gelebilmesi için 2019 yılında başlattığı “SCOAP3 for Books” pilot uygulamasını TÜBİTAK ULAKBİM olarak destekledik.

Bu pilot uygulama kapsamında Taylor&Francis yayınevine ait 19 adet kitabın yıllık ortalama kullanımı, açık erişime dönüştürülmeden önceki üç yıldaki kullanıma kıyasla 2021-2022 yıllarında %3.000'in üzerinde bir artış gösterdi. Açık erişim aynı zamanda bu kitapların kütüphane bütçelerinin kısıtlı olduğu bölgelerde de erişilebilir olmasını sağlayarak içeriğe erişen ortalama ülke sayısında da beş kat artışa neden oldu. Bu gelişmeler neticesinde Taylor&Francis, SCOAP3 for Books'un bir parçası olmaya devam edeceğini, pilot uygulamanın yeni e-Kitap sürümlerini herkesin kullanımına sunmaya yönelik devam eden bir programa dönüştüğünü belirtti.

SCOAP3 for Books pilot uygulamasından çıkan bu veriler açık erişimin gücünü göstermiştir. Açık erişim finansmanının olumlu etkisini kanıtlayan SCOAP3 for Books pilot uygulaması ile SCOAP3 tarafından seçilen monograflar ve ders kitapları, yazarlarına hiçbir ücret ödenmeksizin açık erişime sunulacaktır.

SCOAP³, 45 ülkedeki üç binden fazla kütüphane, önemli finansman kuruluşları ve araştırma merkezleri ile 3 hükümetler arası kuruluşun, türünün tek örneği bir ortaklığıdır. Önde gelen yayıncılarla çalışan SCOAP³, yüksek enerji fiziği alanındaki önemli dergileri ve kitapları yazarlar için hiçbir ücret ödemeden açık erişime dönüştürmektedir.

TÜBİTAK ULAKBİM olarak açık erişime önem veriyor; dünya genelinde kaliteli bilimsel çalışmaların tüm araştırmacıların kullanımına açılması yönündeki desteğimizi sürdürüyoruz.

İlgili habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://newsroom.taylorandfrancisgroup.com/scoap3-open-access-books-initiative/

 

30.05.2023