Türkiye’nin ilk ve tek kurumsal dizini olan TR Dizin’in 5.0 sürümü yayına alındı

-A +A

Nitelikli ulusal yayınlara erişimin yanı sıra atıf ve yayın performans ölçümlerinin yapılmasını sağlayan TR Dizin’in yeni sürümü 5.0 geçtiğimiz günlerde yayına alındı. Başta yayıncılar, editörler ve araştırmacılar olmak üzere tüm kullanıcılara yönelik TR Dizin 5.0’da özellikle ara yüzde görsel ve işlevsellik bakımından birçok geliştirme yapıldı.

5.0’ın getirdiği bazı yenilikler

  • Yeni sürüm 5.0 ile altyapı ve önyüz servislerinin dönüşümleri tamamlanarak daha geniş bibliyometrik analizler yapılması sağlandı.
  • Editör, yayıncı, dergi sorumlusu, araştırmacı ve kurumsal kullanıcılar için kullanışlı ve gelişmiş yetenekler ile kullanıcı ekranları oluşturuldu.
  • SSO altyapısı kurularak servis aktif hale getirildi.
  • Tüm kullanıcılar için global güvenlik kriterleri ve standartları uygulanmaya başlandı.
  • Open Archives Initiative (OAI) harmanlama servisleri aktif hale getirilerek harmanlanabilme yeteneği TR Dizin’e kazandırıldı.

Yeni arayüze https://trdizin.gov.tr/ adresinden erişim sağlanabilmektedir. TÜBİTAK ULAKBİM olarak yayıncılık ve teknolojik alandaki gelişmeler ile gereksinimler doğrultusunda TR Dizin’in geliştirilmesi yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sayıları her geçen gün artan 1620 kabul dergi, büyük bir kısmının tam metnine erişim sağlanan yaklaşık 500 bin makale ile TÜBİTAK tarafından desteklenen 22 bin proje raporundan oluşan bir içeriğe sahip olan TR Dizin’in yeni özellikleri gelecek aylarda kullanıcıların hizmetine sunulacaktır.

TR Dizin 5.0’ın yayınlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Fotoğraflar

25.08.2022