Avrupa Akademik ve Araştırma Ağı GÉANT, sahip olduğu benzersiz coğrafi yayılım, yüksek bant genişliği, yenilikçi hibrit ağ teknolojileri ve kullanıcı odaklı hizmet yelpazesi ile araştırma alanında gerçek anlamda küresel iş birliği imkanı sağlayan dünyanın en gelişmiş uluslararası ağı olma özelliği taşımaktadır.
GN2
TÜBİTAK ULAKBİM’in 29 Ulusal Araştırma ve Eğitim Ağı ile birlikte ortağı olduğu GN2 projesi 1 Eylül 2004 yılında başlamıştır. 4 yıl süren bu proje, ağ teknolojileri alanındaki araştırma geliştirme çalışmalarını teşvik ederek Avrupa Akademik Ağı'nın işletilmesini amaçlamıştır. Proje DANTE nin koordinatörlüğünde ve TERENA (The European Association of Research and Education Networking Organisations) ‘nın ortaklığı ile sürdürülmüştür. Bu proje kapsamında ULAKNET’in Avrupa Araştırma ve Eğitim Ağına olan 622 Mb/s kapasiteli bağlantısının kapasitesi 5Gb/s’ye yükseltilmiştir.
GN3
GN3 projesi 1 Eylül 2004 - 30 Haziran 2009 tarihleri arasında devam eden GN2 projesinin devamı niteliğinde olmuştur. Avrupa Akademik Ağı GEANT'ın 2009-2013 yılları arasında işletilmesini ve üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesini içeren GN3 projesi 7. ÇP kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiştir. Bu proje kapsamında Avrupa'daki 34 ülkedeki toplam 30 araştırma ve eğitim ağının birbirleri ve dünyadaki diğer benzeri ağlar ile bağlantısı sağlanmıştır.
ULAKNET bu proje kapsamında Avrupa Akademik Ağına tam yedekli 10Gbps kapasiteli karasal fiber bağlantısına sahip olmuştur. TR-eduroam Federasyonu kurularak eduroam servisi araştımacıların kullanımına sunulmuştur. TÜBİTAK ULAKBİM ilk kez araştırma geliştime çalışmalarına katkı sağlamış ve flow kayıtları ile farklı ağlar üzerinde ortak tehdit analizi yapılmasına olanak sağlayan NfQuery eklentisi geliştirilmiştir.
GN3Plus
GN3 Projesinin devami niteliğinde olan GN3Plus projesi 1 Nisan 2013 tarihinde başlamış ve proje süresi 24 ay olarak belirlenmıştir. Proje ortakları arasında 43 Ulusal Eğitim ve Araştırma Ağı yer almaktadır. Bu proje kapsamında ULAKNET'in Avrupa Akademik Ağına olan birincil bağlantı kapasitesinin 20Gbps'ye yükseltilmesi planlanmaktadır.